Wat is bronchiolitis?

Van bronchitis heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Een aandoening die hieraan verwant is is bronchiolitis. Over de oorzaak, de symptomen en de behandeling van bronchiolitis.

 

Bronchiolitis, wat is dat?

Evenals bronchitis is bronchiolitis een luchtweginfectie. De namen van beide aandoeningen lijken sterk op elkaar, en dat is niet helemaal toevallig.

  • Bronchitis: aandoening van de bronchiën, de grotere luchtwegen.
  • Bronchiolitis: aandoening van de kleinere luchtwegen, de verbindingen tussen de grotere luchtwegen en de longblaasjes.
  • Longontsteking: aandoening van de longblaasjes.

 

De oorzaak

Over de oorzaak van bronchiolotis kunnen we kort zijn: het is een virus dat hiervoor verantwoordelijk is. Het kan om meerdere virussen gaan, bij kinderen is meestal het RS-virus de boosdoener.

 

De symptomen

Bronchiolitis is een luchtweginfectie, met symptomen die in het begin lijken op een gewone verkoudheid. Dat kan een loopneus zijn, verhoging en hoesten. In een later stadium blijft dat hoesten, maar kun je ook een piepende ademhaling en kortademigheid constateren. Of het werkelijk om bronchiolitis gaat wordt na een klinische onderzoek vastgesteld. Eventueel kan een thoraxfoto uitsluitsel geven. Bij het vaststellen van bronchiolitis kan het nodig zijn wat slijm achter uit de neusholte op te zuigen. In dit slijm kan in een laboratorium het verantwoordelijke virus worden vastgesteld.  De symptomen blijven een paar dagen merkbaar, in de erop volgende weken kun je te maken houden met gevoelige luchtwegen. Als je een piepende ademhaling had en veel moest hoesten, dan kan dat dus nog even blijven duren. Heb je vaker bronchiolitis, dan zou er een verband kunnen zijn met het krijgen van astma op latere leeftijd.

 

Behandelen

Het liefst ben je zo snel mogelijk van ziekte en ongemak weer af. In het geval van bronchiolitis is er geen behandeling voor de aandoening zelf, maar worden de symptomen aangepakt. Het geven van antibiotica is bij een virusinfectie niet zinvol of effectief, je lijf pakt het virus zelf wel aan. Er wordt overigens wel onderzoek gedaan naar eventuele medicatie die de symptomen van deze luchtweginfectie zouden kunnen aanpakken. In de meeste gevallen ben je na drie tot vijf dagen weer van het virus af, al kun je dus wat langer last hebben van de piepende ademhaling of van een hoestprikkel.

 

Liever niet

Het liefst voorkom je natuurlijk dat je bronchiolitis krijgt, dat geldt trouwens voor alle virusinfecties. Dat betekent dat het verstandig is je handen goed te wassen en vermijd contacten waarbij je virusinfecties op kunt lopen. Patiënten met hart- of longproblemen zijn extra gevoelig voor bronchiolitis en bijkomende problemen. Met behulp van injecties kan voor deze groep het imuunsysteem een extra versterking krijgen.

 

De huisarts

Als je twijfelt of je bronchiolitis, bronchitis of longontsteking hebt, of je hebt last van de symptomen, dan is het altijd verstandig de huisarts even te raadplegen. Dat geldt zeker, als je in het verleden vaker long- of hartproblemen hebt gehad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *